I vissa fall räcker inte pengarna till allt som behövs. Då skulle konsumentkredit kunna hjälpa dig att få råd med det du behöver eller vill ha. Här får du veta mer om vad konsumentkredit är och vad du skulle kunna använda det till. Du får även några goda råd kring kredit och lån.

Vad är konsumentkredit?

Konsumentkredit, eller konsumtionslån som det även kallas, är ett samlingsnamn för alla typer av privatlån som inte är bolån. Denna typ av lån har ofta en mycket högre ränta än till exempel ett bolån. Detta beror på att långivaren inte har någon extra säkerhet i form av till exempel en bil eller en bostad. Räntan kan vara fast, men den kan även vara rörlig. Även om räntan är rörlig, får långivaren inte ändra den hur som helst.

Välj rätt konsumtionslån

Det finns många långivare som erbjuder denna typ av lån och kredit. Därför kan det vara ganska svårt att välja rätt. Om du tycker att det är svårt att navigera lånedjungeln, kan du använda dig av en låneförmedlare som till exempel Swiftbanker. Låneförmedlaren letar upp konsumentkredit och konsumtionslån som passar dig, sedan behöver du bara välja bland förslagen som presenteras. Att använda en låneförmedlare är ett snabbt och effektivt sätt att sålla bort konsumentkredit som inte fungerar för dig.

Låna inte mer än du behöver

Ansök inte om konsumentkredit för mer än du verkligen behöver. Att låna till nöjen kan många gånger vara riktigt frestande. Detta bör dock undvikas så långt det går. Tyvärr fastnar många i denna lånefälla, då det är så enkelt att låna pengar utan säkerhet. Det är inget fel med att ansöka om konsumtionslån för nöjes skull, så länge man vet att man kan hantera återbetalningen senare. Du ska alltid vara förberedd på konsekvenserna om du inte klarar av att betala tillbaka dina lån i tid. Om du är medveten om dessa och känner att du kan klara av att betala tillbaka ett lån inom en rimlig tidsperiod, kan du låna pengar utan problem.

 Försök att hålla nöjeslånen till ett minimum, och låna först och främst pengar till nödvändigheter och viktiga saker som du absolut inte kan vara utan. Du kan absolut låna till nöjen, men tänk alltid efter lite extra innan du gör det.

Betala tillbaka så fort som möjligt

Eftersom räntan för konsumentkredit ofta både är hög och rörlig, är det ytterst viktigt att betala tillbaka skulderna så fort som möjligt. Om du väntar länge med att betala tillbaka pengarna, kommer du behöva betala onödigt mycket ränta. I värsta fall skulle du till och med kunna hamna i en svår ekonomisk situation. För att ditt lånande ska bli så behagligt och problemfritt som möjligt, bör du därför inte vänta allt för länge med att betala tillbaka pengarna du lånar.

Ju snabbare du blir av med en skuld, desto lättare kommer du kunna låna pengar igen, om du skulle behöva det. Detta kan också vara värt att komma ihåg.

Ett lån kan hjälpa dig betala för det du inte har råd med