Flygning med luftballong är i dag en populär aktivitet i Stockholmsområdet och lockar turister såväl som stadsbor. Ballongfärder går bra att ge bort som present till någon när och kär eller arrangera som ett företagsevent. De största luftballongerna kan ta upp till 35 passagerare och de mindre lämpar sig för en mer intim eller romantisk upplevelse. Exempel på företag som erbjuder luftballongsturer i Stockholm är väletablerade Dream Balloon.

Kontrollera gärna att företaget du väljer att flyga med har alla nödvändiga certifikat och försäkringar för luftballongflygning. På deras hemsida bör framgå att de samarbetar med Transportstyrelsen och är medlemmar i Svenska ballongfederationen!

Lite historik

Luftballongens historia har åtskilliga år på nacken. Redan år 1783 gav sig de franska bröderna Montgolfier ut på en första ballongfärd och därmed var luftballongen för passagerare född. I Sverige gjordes den första lyckade uppstigningen år 1806.

Under 1800-talet utvecklades sedan tekniken för ballongflygning och framemot slutet av seklet var den ett etablerat färdmedel med både hög prestanda och säkerhet i förhållande till de tidigare försöken. Den mest omtalade ballongfärden torde väl vara den polarexpedition som ingenjör Andrée företog till Arktis med vätgasballongen Örnen år 1897.

Dagens moderna ballongsport med varmluftsballonger kom för Sveriges del i gång 1967. Den kommersiella verksamheten inom upplevelseindustrin etablerades vid mitten av 1980-talet och har sedan dess vuxit. Idag flyger cirka 25.000 personer luftballong varje år och de flesta flygturerna går över Stockholm under säsongen maj till september.

Själv minns jag fenomenet med luftballonger som ett nytt och växande inslag i stadsbilden under 1990-talet. Under klara sommarkvällar kunde himlen över staden vara fylld av magiskt vackra luftballonger i skiftande färger och former.

På allas bucketlist

Jag gissar att de flesta, med minsta uns av äventyrslystnad, har luftballongflygning med på sin bucketlist. När min pappa fyllde 60 år fick han en luftballongtur i present, något han fortfarande pratar om. Jag tror att både äventyrskänslan och att få se sin barndomsstad Stockholm från ovan, bidrog till det positiva minnet.

Lika lite som man vet var och när man ska starta flygturen, lika lite vet man när och vart man ska landa. Det är väder och vind som bestämmer, vilket är en del av tjusningen. Man får lägga kontrollbehovet åt sidan och bara hänga med dit vindarna bär! Väl uppe i luften bjuder Stockholm på både igenkänning och nya insikter. Visst känner man igen slottet, stadshuset, Kungsträdgården och alla kyrkspiror men du lär ändå bokstavligen känna staden från en helt ny synvinkel. Strax utanför innerstaden blir naturupplevelsen än mer levande då man färdas över skogsområden, fält och sjöar.

Det är lätt att bli fascinerad av den stora, magnifika varmluftsballongen i vackra färger som hålls uppe i luften av endast en värmealstrande gaslåga. Hela processen med att vara på plats då man blåser upp ballongen, kliver i korgen och långsamt stiger uppåt är en spännande och magisk upplevelse. När man väl sedan kommit upp i luften en bit slås man av tystnaden som endast bryts av gasreglaget.

Jaha, då återstår bara checken på bucketlisten, och ett fantastiskt minne för livet!

Stockholm – staden som upplevs bäst från en luftballong