Om du ska bygga ny trappa, så finns det ju en hel del att fundera på inför val av trappa. Idag finns det ju dels olika trapp-former, så som U-trappa, L-trappa, spiraltrappa, rak trappa och så vidare. Utöver det, så kan en trappa vara i en mängd olika material. Det du bör fundera på när du ska bygga trappa är hur mycket plats du har för trappan, om du är ute efter en särskild stil eller funktions samt vad den får kosta.  

Vilken form vill du ha på trappan? 

Tre vanliga trappor att välja mellan, det är U-trappan, L-trappan och den raka trappan. Du bör fundera på vad för trappa det är du vill och vad du får plats med. En U-trappa är en vriden trappa, med två svängar, så att den påminner just om ett U. När det gäller L-trappa, så är den också vriden, men bara med en sväng, så att det ser ut som ett L. På www.stegfabriken.se/trappor/l-trappor kan du hitta många bra L-trappor. En rak trappa, den är just rak och är nog bland den mest vanliga trappan.  

Vad får din trappa kosta? 

När du har bestämt dig vad för form din trappa ska ha, så är det bra att bestämma vad den får kosta. Det underlättar en del när det kommer till materialval. Olika material kostar olika mycket. Så det kan vara en god idé att sätta en budget för din trappa, innan du börjar fundera på material och övrig design. Du kan med fördel kolla in olika trappor, för att få ett hum om vad de kostar och vad det är du eventuellt måste lägga i pengar.  

En god idé är att kolla av hos olika återförsäljare och tillverkare för att se vad de har för olika sorters trappor, samt vad det finns för stil av trappa. Det gör det lite lättare att ha koll på vad det är för trappa du har råd med. Mät även upp platsen du ska ha din trappa, så du vet hur stor den måste vara.  

Hitta rätt trappa  

En trappa må vara snygg att se på och ha en bra stil samt bra material, men minst lika viktigt är det att välja en trappa som är bekväm att gå i. Det är bra att fundera på vilka det är som ska använda trappan. Den bör ju kanske fungera för både barn, vuxna och husdjur? Glöm inte att göra din trappa säker, men trappräcken och halkskydd.  

För en del är det väldigt viktig vad för form trappan har, att det ska vara en L-trappa, U-trappa eller rak trappa. För andra är det mer materialet som spelar roll. Idag finns det ju en massa olika material att välja på för trappan. Även om det vanligaste är att man har en trappa i trä, så går det även att ha inslag av andra material med. Sedan går det ha olika material för ledstång, räcken och så vidare. Fundera gärna på vad som är viktigt för just dig. 

Att välja trappa