I de flesta hus med flera våningar så finns det redan en eller flera trappor. Trappor inomhus håller länge och måste inte bytas. Men, du kanske har olika skäl till att du vill byta ut den trappa du har mot en ny. Eller så ska du inreda en våning till och behöver en trappa till det. Du kan så klart bygga en egen trappa om du vill, men det vanligaste är att man köper en så kallad fabrikstillverkad trappa. Den kan vara i en standardvariant eller att man måttbeställer den. Många gånger är det enkelt att sätta ihop den nya trappan på egen hand. Det eftersom de många gånger kommer i sektioner som är monteringsfärdiga.

Förr fanns det trappsnickare som var ett specialistyrke. Men idag är det nästan uteslutande så att trappor för inomhusbruk tillverkas på olika fabriker och av olika trappfabrikanter. Dock är det ändå inte ett jättestort sortiment av så kallade standardtrappor. Dock går det många gånger att ta en standardtrappa och sedan få den skräddarsydd.

Säkerhet i trappan

Oavsett vad för trappa du väljer, så är det ändå en säkerhetsrisk. Det finns statistik som visar att fall i trappa är en vanlig olycka i hem idag. De som är mest utsatta är små barn. För att en trappa ska vara säker så bör planstegen inte vara slitna. Det är även viktigt att steghöjden är samma mellan alla plansteg. Det går att ha en matta i trappan, för att minska risken att halka. Men då gäller det att mattan ligger helt plant, samt sitter fast och att den täcker hela trampytan.

En trappa man har inomhus bör alltid ha säkra trappräcken samt även stadiga handledare. Dessa ska även vara monterade på rätt grepphöjd. Ett trappräcke är alltså inte bara dekorativt utan en viktig säkerhetsdetalj.

Viktiga mått för trappor inomhus

En trappa bör vara både bekväm samt säker att gå i. För att den ska vara det, så måste stegbredd och steghöjd vara i ett visst förhållande till varandra. Sedan är det även andra mått i en trappa som kan vara av betydelse. En trappa inomhus som förbinder två ganska lika våningsplan, den bör vara minst 90 cm bred. När det gäller trappa till källare eller till vind, så fungerar det med 80 cm i bredd. Stegdjupet, eller stegbredden, bör vara 30 cm.

Ett annat mått är sättstegshöjden, som är avståndet mellan två plansteg. Den bör vara mellan 17–20 cm. Sedan är det så att det bör vara max 18 steg i en trappa och sedan delas med ett vilplan.

Bra att veta när du ska välja en inomhustrappa

Om det är så att du tänkt beställa en inomhustrappa så är det bra att ha koll på en del grundläggande saker. Det för att kunna informera trapptillverkaren så att du får rätt offert. Dels bör du göra en måttskiss över trapphuset. Där ska du markera den trappbred och de planmått som gäller. Du bör även välja typ av inomhustrappa som du vill ha. En annan sak att göra, det är en skiss som visar trapphöjden. Det vill säga våningshöjden. Den fria höjden, även kallad gånghöjden bör vara minst 200 cm. Du bör även välja material, för trappa samt trappräcke.

Köpa trappa